Foto: Jessica Gow/TT

Därför ska du hälla vatten i din whisky

Uppdaterad
Publicerad

Dricker du din whisky ren, med is – eller några vattendroppar? Nu har forskare vid Linnéuniversitetet hittat svaret på varför vatten kan göra att din whisky smakar godare.

Svaret finns på molekylnivå, enligt forskarna Björn Karlsson och Ran Friedman på Linnéuniversitetet, som presenterar en studie i den vetenskapliga tidskriften Scientific Report den här veckan.

Räknat, inte smakat

Men de har inte provat sig fram till den bästa whisky-smaken, utan räknat.

– Det här baserar vi på ett allmänt känt uttalande om att whisky ska smaka bättre när man tillsätter vatten i, och vi ville med vår forskning bekräfta det här som har varit betraktat som en myt. Vi är inga stora whiskydrickare själva, så vi vet inte detta personligen, säger Björn Karlsson.

Smaken på whisky främst karaktäriseras av så kallades amfipatiska molekyler. En av dessa är guajakol, som sätter stor prägel på hur en whisky smakar och doftar.

Reagerar olika beroende på alkoholkoncentrationen

Guajakol reagerar olika med vätska beroende på alkoholkoncentrationen. Den kommer bättre till sin rätt när alkoholstyrkan är lägre och därför får whiskyn mer smak om den späds ut med vatten.

Vid buteljering späds whiskyn ut med vatten till 40 procent för att ge whiskyn sin distinkta smak och doft och genom att tillsätta ytterligare lite vatten kan man således lyfta fram smaken ytterligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer