Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren på Linnéuniversitetet, Jarone Pinhassi ger en bild att hur det extremoväder kan se ut om 30 år. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Forskaren förklarar: Så kommer stranden vid Kalmar sund förändras

Uppdaterad
Publicerad

Forskning pekar mot att vattennivåerna kommer att stiga mer och mer. Enligt forskaren Jarone Pinhassi är det viktigt att regler och lagstiftning ändras och anpassas för stigande vattennivåer.

– Vattennivåerna 2050 kommer ligga mellan 30-60 cm, kanske till och med en meter högre än i dag, säger Jarone Pinhassi, professor i mikrobiologi på Linnéuniversitetet.

Han har jobbat på Linnéuniversitetet i 15 år och när det gäller vattenivåerna så berättar han att den senaste forskningen tyder på att vi kommer att möta extremoväder mycket oftare.

Kalmar

– Det mest frustrerande är att vi inte vet när extremovädret kommer att inträffa. Det kommer dock att bli oftare. Istället för att ett extremoväder ska inträffa vart femte eller vart tionde år så kommer det hända kanske till och med varje år, säger Jarone Pinhassi.

Hör Jarone Pinhassi berätta och visa hur stranden han står på kommer att förändras i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet