Forskaren: Säg ifrån om vardagsrasism

Publicerad

Forskaren Barzoo Eliassi har ett tydligt budskap till dig som ser någon utsättas för vardagsrasism – säg ifrån.

– Första veckan jag kom till Sverige blev jag kallad svartskalle och jag fattade inte vad som var så anmärkningsvärt med att ha svart hår, säger Barzoo Eliassi och ler åt minnet.

Det var 1993 han kom som 15-åring till Sverige, efter 13 år i ett flyktingläger i Irak. Familjen är kurder och lämnade iranska Kurdistan när Barzoo Eliassi bara var två år gammal, för att komma undan förtrycket som kurderna utsattes för.

Snart skulle han få förklarat för sig att ordet svartskalle inte handlade om hans hår, utan som han själv uttrycker det var ”ett symboliskt vapen som används för att trycka ner dig”.

Ett sätt att markera underordning

Just frågan om vardagsrasism som ett sätt att markera under- och överordning i ett samhälle är något som Barzoo Eliassi ägnat mycket tid i sin forskning. Han talar om hur utseende, kultur, eller beteende kan användas för att markera att en grupp inte riktigt passar in. Men han säger också att vilka grupper som inte anses passa in, som är ”den andre”, det varierar över tiden. Något vi lätt glömmer.

– I amerikanska sammanhang sågs irländare som icke-vita, de hade inte samma rättigheter. Finländarna i vårt samhälle, se på dem. Nu tillhör de helt plötsligt den vita, europeiska, nordiska gemenskapen, men det var länge de inte sågs så, påpekar han.

Det betyder också att det inte löser något att göra sig av med dem som inte anses passa in.

– Om vi kastade ut alla invandrare från Sverige, så skulle vi snart börja hitta på någon ny som skulle vara ”den andre”.

Viktigt att inte vara tyst

Det viktigaste för att komma åt vardagsrasismen, menar Barzoo Eliassi, det är att inte vara tyst. Att vara tyst när någon utsätts för rasism, säger han, leder till att den som utövar förtrycket uppfattar sig ha ditt stöd. Säger du ifrån så blir effekten den motsatta.

– Du visar att ”du har inte rätt att säga detta i mitt namn”.

”Ingen kommer att kalla dig svartskalle”

Som forskare och lärare vid Linnéuniversitetet är Barzoo Eliassi priviligierad på många sätt, det framhåller han. Men så säger han något som visar på hur vardagsrasismen ändå gör att det blir skillnad mellan honom och mig, som infödd vit svensk.

– Du kan beträda svenska gator utan att någon ifrågasätter din plats och närvaro, säger han.

– Ingen kommer att kalla dig svartskalle, ingen kommer att ifrågasätta din kultur, ingen kommer att ifrågasätta din religion. Din kropp anses vara det normala i det svenska samhället.

Barzoo Eliassi

  • Född 1978 i iranska Kurdistan. Kom till Sverige 1993.
  • Forskare och lärare i socialt arbete vid Linnéuniversitetet.
  • Forskar om identitet, jämlikhet och medborgarskapsfrågor i mångkulturella samhällen.
  • Doktorerade 2010 med avhandlingen ”A stranger in my homeland : The politics of belonging among young people with Kurdish backgrounds in Sweden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.