Forskare vid Linnéuniversitetet har utvecklat ett nytt glasmaterial. Foto: Linnéuniversitetet

Näst intill okrossbart glas ska göra skärmar och mobiler mer tåliga

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp inom glasteknologi vid Linnéuniversitetet har skapat ett nytt glasmaterial. Det var förra året, i samarbete med Linköpings universitet som forskarna presenterade sitt forskningsprojekt.

Forskningsgruppen sökte patent på materialet i november 2016 och är nu på gång att kommersialisera glaset.

Den nya glasteknologin är en mikrometertunn film som förstärker fönsterglas och används i skärmar, smartphones samt surfplattor, vilket innebär att ett vanligt fönsterglas blir ungefär tre gånger hårdare.

De tunna filmerna består av vanliga grundämnen som kisel, syre och kväve. Filmen är vitrös, med andra ord i glasform, som bidrar till att den är transparent.

Får bidrag för stor potential

Den statliga myndigheten Vinnova som stödjer forskning och utveckling inom teknik, arbetsliv och transporter har beslutat att bidra med 300 000 kronor till företaget som nu ska tillverka glaset.

I sin motivering skriver myndigheten att ”projektet bygger på en innovation med stor potential, vidare är resonemanget kring framtida tillväxtpotential trovärdigt”.

– Vi har bildat ett bolag för att utveckla, licensiera och förädla vår produkt, för användning i smarta telefoner, vindrutor i fordon med mera. Ett mycket viktigt stöd för bolagets utveckling är det anslag vi nu fått av Vinnova, berättar Bo Jonson professor vid Linnéuniversitetet i ett pressmeddelande.

Mer om projektet

  • Glasmaterialet har utvecklats genom ett grundforskningsprojekt i samarbete mellan Linnéuniversitetet och Linköpings universitet.
  • Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet
  • Materialet består av tunna filmer som består av vanliga grundämnen som kisel, syre och kväve, och tillverkas på så vis att minst ett grundämne till binds i materialet. Filmen är vitrös, med andra ord i glasform, vilket bidrar till att den är transparent.
  • Forskargruppen har bildat ett bolag som heter HPViCo AB, vilket står för High Performance Vitreous Coatings (på svenska ungefär högpresterande vitrösa beläggningar). VD i bolaget samt ledare för projektet är Bo Jonson.

Källa: Linnéuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.