Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mariëlle van Toors forskning i Kalmar om fladdermöss i Ghana gav inte bara nya kunskaper om hur viktiga fladdermössen är. Den inspirerade dessutom en berömd brädspelskonstruktör att skapa ett brädspel som bygger på hennes forskning. -Det är otroligt roligt, säger hon. Foto: Ondrej Prosicky/Gettyimages/Joakim Palmqvist

Kalmarforskning om fladdermöss inspirerade brädspelskonstruktör

Publicerad

Forskning om fladdermöss i Ghana gav inte bara nya kunskaper om hur viktiga fladdermössen är. Den inspirerade dessutom en stor brädspelskonstruktör att skapa ett spel som bygger på forskning av ekologen Mariëlle van Toors forskning i Kalmar.

Under flera års tid har Mariëlle van Toor på Linnéuniversitetet i Kalmar forskat om hur palmflyghunden bidrar till att sprida växter i Afrika.

Palmflyghunden är en slags fladdermus och har länge ansetts vara ett skadedjur eller smittobärare, men hennes forskning har visat att de tvärtom bidrar till att sprida frön och därmed bidrar till växtlighet.

Kalmar

”Känns helt underbart”

I oktober förra året fick hon plötsligt en överraskning när hon blev kontaktad av den världsberömda brädspelskonstruktören Uwe Rosenberg som inspirerats av hennes forskning och skapat ett brädspel som bygger på den.

– Jag fick ett mejl och där stod det att vi har inspirerats av din forskning som vi hittade på nätet och det känns helt underbart. Det är faktiskt ett bra spel, säger Mariëlle van Toor.

Aldrig kunnat föreställa sig att forskningen skulle bli spel

Samspelet mellan människor, djur och natur påminde brädspelskonstruktören om upplägget i klassiska strategispel – och därmed såddes ett frö till spelet.

Mariëlle van Toor säger att hon aldrig hade kunnat tro att hennes forskning skulle nå ut till hela världen genom ett brädspel, men är väldigt glad över att det är så. Och själv gillar hon att spela brädspel

– Jag kunde aldrig föreställa mig att vår ambition skulle nå så här långt, säger hon.

Palmflyghundar

• Palmflyghundar, Eidolon helvum, hör till de större fladdermusarterna med ett vingspann på upp till 80 centimeter och kan väga uppemot 280 gram.

• De lever i stora kolonier i centrala och södra Afrika och livnär sig främst på olika sorters frukt såsom mango, fikon och banan.

• Palmflyghunden tillhör en grupp av fladdermöss som kan se och helt saknar förmåga att navigera med ekolokalisering.

Källa: Linnéuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet