Hör Petter Tibblin berätta om forskningen med akustisk telemetri och hur man opererar in en sändare i en fisk. Foto: Privat, Fanny Asplund/SVT

Abborrar och gäddor utrustas med sändare – ny forskning kring fiskebestånden

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 500 fiskar i Östersjön, bland annat abborre, gädda och sik, har fått inopererade sändare i sig. Det är Linnéuniversitetet som genomför forskningsprojektet ”Kalmar Baltic Tracking Network” med syftet att bevara fiskbestånden.

Forskarna använder sig av tekniken akustisk telemetri. De opererar in en sändare i fiskens bukhåla som sänder ut ljudvågor när den simmar i vattnet. Ljudvågorna fångas upp av mottagare som finns utplacerade i havet.

En form av gps

Detta gör man för att studera fiskarnas rörelsemönster och habitatval. Forskningsprojektet har även för avsikt att samla in grundvetenskap om hur fiskarna exempelvis interagerar med varandra och saker ovan ytan.

– Det påminner om hur man gps-märker älgar och vargar, säger Petter Tibblin, projektledare och docent på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Östersjön och Emån

Det finns flera sändare och mottagare i Östersjön från Oskarshamn och ner till söder om Kalmar. Man har också märkt malar med sändare i Emån.

– Det är väldigt viktigt. Det är för ett levande Östersjön, en levande skärgårdsmiljö och ett fungerade ekosystem, säger Petter Tibblin.

Hör Petter Tibblin berätta mer om forskningsprojektet och hur man sätter in sändaren i fisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.