Försökte larma om döende man – kunde inte göra sig förstådd

Publicerad

Det var när kvinnan upptäckte att hennes man var döende som hon slog larm. Men då kvinnan på grund av en sjukdom har svårt att tala kunde hon inte göra sig förstådd. Maken hittades sedan död.

Kvinnan larmade hemtjänsten i Emmaboda kommun en tidig morgon i september men kunde inte göra sig förstådd på grund av en funktionsnedsättning.

När kvinnan larmade var nattpersonalen upptagna och de lämnade därför över ärendet till dagpersonalen som kom till platsen cirka 20 minuter efter larmet.

De fann då kvinnans make livlös på badrumsgolvet. Ambulanspersonal på plats anmälde händelsen då de upplevde att kvinnan slagit larm utan att få hjälp.

Enligt de första uppgifterna trodde ambulanspersonalen att kvinnan larmat redan under natten men enligt larmets loggar inkom första larmet klockan 07.10 och hemtjänstens dagpersonal var på plats 07:30. De larmade i sin tur 112.

Detta enligt en nyligen avslutad avvikelserapport från ambulanssjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer