Första Kalmarutbildade läkarna klara – de flesta stannar i regionen

Publicerad

I fredags tog 14 nya läkare examen i Kalmar. Det är de första färdiga läkarna som läst den kliniska delen av utbildningen på länssjukhuset i Kalmar. Och de flesta blir kvar och jobbar i regionen.

Amanda Petersson från Älmhult och Hanna Gustavsson från Stockholm sökte båda läkarprogrammet på Linköpings universitet i tron att de skulle avsluta sina studier just i Linköping. Istället blev det tre års studier – och en examensfest – i Kalmar.

– Det var nog lite av en chock. Jag visste inte att vi skulle decentraliseras när jag blev antagen till Linköping men det löste sig bra. Jag tror vi fått en bättre utbildning här än vi hade fått i Linköping, med bättre handledning och mer stöd, säger Hanna Gustavsson.

Sedan 2019 så har läkarstudenter från Linköping möjlighet att göra sina sista sex terminer, den kliniska delen av utbildningen, i Kalmar. Idag är det totalt omkring 120 läkarstudenter som har sin bas på länssjukhuset, ungefär 20 studieplatser per termin.

Många vill vara kvar

Och att knyta en läkarutbildning till Kalmar verkar ha varit ett framgångskoncept för regionen. När nu 14 examineras, så blir nio av dem kvar och jobbar som underläkare inom Region Kalmar län. Ett uttalat syfte med att få hit läkarutbildningen.

– Jag gillar Kalmar som stad och trivs väldigt bra på sjukhuset, säger Hanna Gustavsson, som fått ett vikariat som underläkare på medicinkliniken på länssjukhuset.

Hård kamp om AT-tjänster

Men trots att många verkar nöjda med sin utbildning i Kalmar, och blir kvar – är det inte säkert att det är här de gör sin AT-tjänst. Konkurrensen om de få AT-platserna i regionen är hård, vittnar de nyblivna läkarna.

Det som lockar tror de är det medelstora sjukhuset med goda möjligheter att specialisera sig men också jobba mycket praktiskt, knyta kontakter och bli ”en i gänget” i personalen.

– Det var väldigt många som sökte till väldigt få platser senaste omgången. Man förstår att det är många som vill hit, inte bara vi som är här, säger Amanda Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.