Arkivbild.

Första stensvalan hittad på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Stensvalan, som egentligen hör hemma på andra sidan Atlanten, har för första gången skådats i Sverige.

Stensvalan har bara hittats en handfull gånger i Europa, men enligt Sveriges Ornitologiska Förening har stensvalor just i år drivit med vinden över Atlanten. Två fynd har gjorts i Frankrike och två på Azorerna.

Många fågelskådare strömmade till när fyndet gjordes vid Gårdsby på Öland på torsdagen, så även de som jobbar på Ottenby fågelstation på södra Öland.

-Jajemen, vi var uppe i går och tittade på den, vi som jobbar på stationen. Det var häftigt, det var ju första gången i Sverige, säger Petter Sundin som jobbar på Ottenby.

Letar efter mat

Stensvalan är kvar i Gårdsby även under fredagen och fågelskådarna, som talar om en sensation, fortsätter att strömma till.

Stensvalan rör sig över ett sommarstugeområde och en hamn, flyger runt och försöker hitta något ätbart.

-Det är ju svårt för den att hitta mat, eftersom den helst äter insekter och sådant. Så den kan ju inte stanna här. Vi får se vart den tar vägen och hur den beter sig, säger Petter Sundin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.