Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare Region Kronoberg. Foto: Clary Kroon/SVT

Fortsatt hög smittspridning i Kronoberg – lokala rekommendationer förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Vecka 17 rapporterades det in 1014 nya konstaterade covid19-fall i Kronobergs län. Det är den högsta siffran hittills under pandemin, och antalet smittade per vecka är högre än den tidigare ”rekordveckan” vecka 53.

Smittspridningen i Kronobergs län fortsätter att vara mycket hög. Med 1014 konstaterade fall av covid-19 förra veckan passerades vecka 53, som tidigare hade toppnoteringen, med fem fall.

– Vi ser tyvärr ingen avmattning i smittspridningen i samhället, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist.

Fortfarande är den största smittspridningen bland unga människor mellan 15 och 25 år. Och att smittspridningen ligger kvar på en hög nivå gör att Region Kronoberg förstärker och skärper de lokala rekommendationerna, som gäller från och med idag och hela maj ut.

Bland annat förlängs rekommendationen att stoppa alla idrottstävlingar och matcher för barn och unga.

– Jättetråkigt! Så fort vi ser att smittspridningen i skolan minskar är detta den åtgärd jag vill ta bort först, säger Christian Blomkvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian Romin Blomkvist Foto: SVT

• Att begränsar sina nära kontakter utanför skola och arbetsplats. Umgås bara med de personer som man normalt träffar, exempelvis de du bor med eller några få vänner.

• Att arbetsgivare återigen ser över så att alla som kan ges möjlighet att jobba hemifrån.

• Att allmänheten inte anordnar eller deltar i arrangemang eller aktiviteter där människor samlas, exempelvis fester och och liknande.

• Att kommunerna håller icke-nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd, med undantag för idrotts-, fritids- och kulturverksamhet för barn.

• Att vuxna inte tränar i grupp inomhus (gäller ej yrkesmässig idrott).

• Att man handlar ensam och besöker butiker på tider då det inte är trängsel

• Att avvakta med att låta barn och ungdomar spela matcher och delta i tävlingar.

• Att vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare använder munskydd i kollektivtrafiken på vardagar mellan 7-9 och 16-18 samt om det förekommer trängsel.

• Att munskydd övervägs på arbetsplatser där fall av covid-19 konstaterats, i situationer där man inte kan undvika nära kontakt mellan vuxna personer under längre tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer