Arkivbild Foto: Claudio Bresciani/TT

Fortsatt stabsläge på sjukhusen i regionen

Publicerad

Det är fortsatt ansträngt läge på lasaretten i Växjö och Ljungby och därför är Region Kronoberg fortsatt i stabsläge.

– Akutmottagningarna i Växjö och Ljungby upplever något mindre intag än tidigare men vi väljer att ha kvar stabsläget tills vidare, säger Stefan Ahlrik som är pressekreterare på Region Kronoberg.

Det är bland annat personalbristen som ligger bakom problemen med att bemanna tillräckligt med vårdplatser. Bland annat rör det sig om brist på sjuksköterskor och sjukfrånvaro på enstaka avdelningar.

Brottas med vinterkräksjuka

– Vi har någon avdelning där personalgruppen brottas med vinterkräksjuka. Sådant kan ju öka eller minska på kort tid och påverkar situationen, säger Stefan Ahlrik till SVT Nyheter Småland.

Nu hålls täta stabsmöten för att se över de olika avdelningarnas beläggningar och antalet patienter som kan bli aktuella för att skrivas ut inom de närmaste dygnen.

– Vi håller också kontakten med kommunerna och ser vad de kan göra för att ta emot patienter som är utskrivningsbara, säger Stefan Ahlrik.

Bedömningen efter onsdagens sista stabsmöte är att det i nuläget finns vårdplatser att tillgå och att läget bedöms som stabilt inför natten. Enligt regionen kommer inga planerade operationer ställas in men de låter ändå det förhöjda beredskapsläget kvarstå.

Nytt möte och bedömning kommer ske imorgon torsdag klockan 13.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer