Foto: TT

Skolverkets prognos: Kommer behöva rekryteras 7 400 lärare i Kalmar och Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

7 400 lärare kommer behöva rekryteras i Kalmar och Kronobergs län om femton år. Det visar en kartläggning som Skolverket har gjort.

Totalt kommer det enligt Skolverket att saknas 45 000 behöriga lärare och förskollärare i landet om femton år. I Kalmar län kommer 4 000 lärare saknas och i Kronobergs län handlar det om 3 400 lärare.

– Lärarbristen kommer inte att bli fullt lika omfattande som tidigare befarats även om prognosen visar på ett fortsatt allvarligt läge och stora rekryteringsutmaningar, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Mer akktraktivt

Enligt henne behövs åtgärder för att öka yrkets attraktivitet och även skapa likvärdiga förutsättningar för lärare i hela landet.

– Staten är den enda aktör som kan lösa den bristande likvärdigheten. När kommunerna nu genomför nedskärningar på skolans område framstår det som ännu mer angeläget, säger Åsa Fahlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.