Foto: SVT

Fössta tossdan i mass – firas med massipantååta

Uppdaterad
Publicerad

På fössta tossdan i mass uppmanas alla som gillar Småland och dess dialekt att fira dagen med prinsesstårta. Det är dagen då alla smålänningar firar sitt ursprung och stolt påminner om det bristfälliga bruket av bokstäverna r och s.

Bakgrunden till firandet är att den här kombinationen av ord uttalat på småländsk dialekt låter extra trevligt och roligt. Så för att fira dagen byter man ut alla ”rs” mot bara ”ss”, och unnar sig en ”massipantååta”. Några menar att ska det gå rätt till, krävs också en ”bäss”.

Startades av syskonpar

Den relativt nya högtiden tycks ha startat för drygt tio år sedan av ett syskonpar vars faster brukade säga ”fössta mass” på bred småländska. Syskonen lade till fössta tossdan och började höra av sig till varandra varje år. Så småningom spreds högtiden och i dag firas den med ”massipantåta”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.