Fotboll – Kalmartränare kritisk mot oskriven regel

Uppdaterad
Publicerad

Att rulla ut bollen över sidlinjen när någon ligger och vrider sig i gräset har blivit norm i hela fotbollsvärlden. Men nu vill såväl spelarfack som fotbollsförbund se en förändring. När Kalmar FF i söndags tog ledningen på Örjans Vall rann det över för Halmstad BK:s Janne Andersson.

-Vad är det för jävla sportslighet? fräste Halmstadstränaren i ansiktet på Nanne Bergstrand efter att smålänningarna just struntat i den oskrivna regeln att ge tillbaka bollen efter ett skadeuppehåll.

Efter matchen bad Kalmartränare Bergstrand om ursäkt för det inträffade. Men nu ifrågasätts hela principen att spelare på eget initiativ skapar skadeuppehåll genom att sätta bollen ur spel.

-I grund och botten är det en fin gest, men det måste vara uppenbart att någon är illa däran annars kan det utnyttjas och då blir det lätt fel, säger spelarföreningens ordförande Per Ågren.

Han menar själv att det redan gått för långt och tycker att det går ut över såväl publik som de spelförande lagen.

Taktisk grej

Ågren får medhåll från Svenska Fotbollsförbundet som i flera år kämpat för att spelarna ska låta domarna avgöra när spelet bör avbrytas på grund av skador.

-Vi vill inte att bollen ska spelas ut i tid och otid, säger Germund Nilsson på förbundets juridik- och tävlingsenhet.

Med några dagars distans till händelsen föreslår Nanne Bergstrand nu att de oskrivna reglerna ska ses över.

-Om en av de egna spelarna skadas är det klart att man slår ut bollen – det är en taktisk grej. Men detta missbrukas i dag, särskilt i slutet av matcher när det fejkas skador för att lag ska få uppehåll och inte hamna under press.

Internationell regel

Bergstrand menar att möjligheten att utnyttja systemet hade försvunnit om lagen slutat kasta tillbaka bollen till varandra.

-Den effektiva matchtiden blir allt kortare på grund av alla avbrott, men med den förändringen skulle systemet inte gå att missbruka, menar han.

Företeelsen, sportslig eller ej, är långt ifrån en svensk angelägenhet. Över hela världen agerar spelare på samma sätt. Men exakt var den oskrivna regeln har sitt ursprung är svårt att få klarhet i. Inte ens kalenderbitarna på IFFHS, Internationella förbundet för fotbollshistoria och -statistik, kan ge svar på det. Men att den oskrivna regeln är omtvistad även i andra länder känner deras vicepresident, Jörgen Nielsen, till:

-Jag har hört många som vill avskaffa den eftersom bollen spelas ut för att lagen ska vinna tid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.