Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För bara något år sedan gjorde region Kalmar ett jätteresultat på långt över en halv miljard kronor. Men nu handlar det om röda siffror och ett underskott på 461 miljoner kronor. – Det är en lågkonjunktur som vi är inne i, vi har ökade kostnader, ett världsläge i gungning och ett krig i Ukraina. Det är klart att det påverkar oss väldigt som region, säger  Angelica Katsanidou (S) som är regionstyrelsens ordförande i region Kalmar. Foto: Karin Ahlgren

Från överskott till underskott – sparkrav i region Kalmar län

Uppdaterad
Publicerad

För bara något år sedan gjorde region Kalmar ett plusresultat på nästan 800 miljoner kronor. Men nu har de röda siffror och ett underskott på nästan 462 miljoner kronor.

För att klara det tuffa ekonomiska läget tog regionstyrelsen under tisdagen beslut om ekonomisk återhållsamhet och sparåtgärder på 200 miljoner kronor.

– Det är en lågkonjunktur som vi är inne i, vi har ökade kostnader, ett världsläge i gungning och ett krig i Ukraina. Det är klart att det påverkar oss väldigt som region, säger  Angelica Katsanidou (S) som är regionstyrelsens ordförande i region Kalmar.

Överskott på nästan en miljard 2021

Mev vart har pengarna tagit vägen, det är ju inte så länge sedan regionen gjorde ett överskott på nära en miljard?

– Allt hänger ju samman med vikande skatteintäkter och det gör ju att vi behöver använda oss av de pengar som vi kunnat spara. Hade vi inte kunnat använda oss av dem hade läget varit ännu värre, säger hon.

Som en följd av en allt sämre ekonomi för regionen kommer de att använda sig av allt färre inhyrda sjuksköterskor, ett beslut de fattat tillsammans med  grannregionerna Kronoberg och Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.