Foto: Tindra EnglundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fresken i Nybro räddas genom ny hotellsatsning

Publicerad

När de nya ägarna till Stora Hotellet nu presenterar sin affärsidé så står det klart att freskomålningen på andra våningen kommer att kunna räddas.

Turerna kring Stora Hotellet i Nybro har varit många och mycket omdiskuterade. Att hotellet väckt stort engagemang beror inte minst på den stora och värdefulla freskomålningen som ligger i den gamla stadshussalen på andra våning.

– Kommuninvånarnas intresse i hotellet ligger framförallt i fresken och vi har fått många positiva reaktioner på att vi nu tagit över, säger Jonas Thuvesson, representant för företaget Thuveprofiler AB.

Kommunen kommer att hyra en våning

Enligt ett avtal mellan Nybro kommun och de nya ägarna Nybro Transport AB och Thuveprofiler AB kommer kommunen att hyra andra våningen och Theanandersalen med freskomålningen.

– Förhoppningsvis kommer de ha sina fullmäktigemöten här. Men hur de använder lokalen och hur allmänheten får nyttjande till fresken är upp till kommunen, säger Jonas Thuvesson.

Jonas Thuvesson från Thuveprofiler AB här inramad av Mats Gunnarsson och Johan Gunnarsson från Nybro Transport. Foto: SVT

Hemligt pris

Hur mycket de köpt fastigheten för vill de i nuläget hålla för sig själva.

– Men vi har köpt hotellet för det vi tycker var rimligt inom ramen för vår affärsplan, säger Jonas Thuvesson.

Målningen invigdes den 11 april 1969. Då hade Gunnar Theander arbetat med målningen under 12 års tid och flera år innan dess med skisser och komposition.

Att måla al fresco innebär att man målar på färsk mur och var en teknik som var känd redan under antiken.

Målningen i Nybros gamla stadshus (numera Stora Hotellet) är 66 kvadratmeter stor och föreställer Nybros historia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet