Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: TT

Fridolin: Kommunerna måste höja lärarnas löner permanent

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin säger att det är självklart att lärarlönelyftet ska betalas ut permanent. Men trots det har många kommuner valt att lägga det på bara ett år.

Lärarlönelyftet kommer att börja betalas ut under hösten. Totalt handlar det om tre miljarder till lärare som enligt vissa kriterier anses särskilt kvalificerade.

Men om pengarna ska betalas ut som ett tillägg under bara det här läsåret eller om de lärare som blir aktuella ska få det som en del av sin ordinarie lön har olika kommuner tolkat olika. När SVT Nyheters reporter träffar utbildningsministern Gustav Fridolin är han tydlig med att tanken är att det ska vara en permanent ökning av lönen.

– Det här är inte nya tjänster utan här värderar vi den erfarenhet som lärare som jobbat ett tag har med sig. Och den erfarenheten är ju inte mindre om två eller tre år utan snarare större. Så det här är permanenta pengar som läraren bör få permanent.

Hade inte oppostionen med sig

Gustav Fridolin säger att anledningen till att det från början inte var obligatoriskt att lägga lärarlönelyftet permanent var att regeringen inte hade oppositionen med sig.

– Anledningen till att vi inte uttryckligen krävde det från början det var att när vi införde detta så gick Moderaterna och flera av de andra oppositionspartierna emot och ville inte satsa på lärarlönerna.

– Hade vi då krävt att ni måste använda det här permanent från start då hade vi haft många kommuner som inte hade använt det alls och då hade det inte nått ut till lärarna.

Men nu har allianspartierna ändrat sig. Moderaterna hade med lärarlönelyftet i sitt förslag till budget.

– Då är det väl självklart att man ska lägga ut de här pengarna permanent till lärarna.

Oklart i förordningen

Men i den förordning där regeringen anger förutsättningarna för lärarlönelyftet står det ingenting om huruvida pengarna ska betalas ut permanent eller tillfälligt. Ändå menar Gustav Fridolin att de kommuner som betalar ut pengarna under ett år gör en felaktig tolkning.

– Jag tycker att det är en märklig tolkning. För det här är ju att vi premierar och värderar att lärare stannar och utvecklas i yrket i stället för som det har varit att man utvecklas ur yrket, lämnat skolan. Och då handlar det om att man värderar erfarenheten och det man gör som erfaren lärare och du är ju rimligen inte mindre erfaren om några år utan snarare mer, säger Gustav Fridolin.

Krävs nya riktlinjer

Från Skolverkets sida menar man att det krävs en ny förordning från regeringen om de ska kunna kräva att pengarna betalas ut permanent. Det är Skolverket som skriver anvisningar till kommunerna om hur pengarna ska betalas ut.

– Om man vill att det här ska vara tvingande permanent då måste det tydliggöras i förordningen och vi har ännu inte fått några sådana signaler, säger Joakim Feldt, som är chef på handläggningsavdelningen på Skolverket. 

– I förarbeten står det att det ska vara en långsiktig lönehöjning, men i regelverket finns det inget tvingande, säger Joakim Feldt.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.