-För första gången ser vi att belastningen minskar från floder som rinner ut i Östersjön, säger docent Christoph Humborg vid Baltic Nest Institute till Rapport.
Reningsverk i öst
-Det viktigaste som hänt är att Polen och de baltiska länderna har anlagt många reningsverk och det ser vi nu effekterna av, säger Christoph Humborg.
Men också böndernas hantering av gödsel har blivit bättre, framför allt i Danmark men också i Sverige, vilket minskat utsläppen av kväve från svinfarmer och konstgödsling.
Den nya studien som gjorts på uppdrag av Helsingforskommissionen visar att utsläppen av fosfor och kväve minskat med 3.000 respektive 50.000 ton per år. Men trots minskningen kommer det att ta minst 30 år innan förbättringen syns ordentligt.
Fler åtgärder krävs
2007 enades miljöministrarna runt Östersjön om att de årliga tillskottet till havet av fosfor måste minska med 15.000 ton per år och kväve med 137.000 ton.
Forskarna menar nu att handlingsplanen måste bli ännu mer ambitiös och att även vanliga konsumenter kan bidra.
-Först och främst kan man använda fosfatfria tvättmedel och diskmedel, sedan tror jag att vi också måste minska köttkonsumtionen, säger docent Humborg vid Baltic Nest Institute, till Rapport.
Övergödningen i Östersjön
Ända sedan 1970-talet har läckaget av gödande fosfor och kväve varit stort i Östersjön.
De variationer som har varit har haft naturliga orsaker, exempelvis nederbörd.
Halterna av gödningsämnen har till sist blivit så höga att flera funktioner i havsekosystemet har satts ur spel.
Syrehalterna har sjunkit i vattnet och områdena med syrefria bottnar har växt samtidigt som giftig algblomning har blivit vanligare.
För något år sedan hade ekosystemet slagit över från ett näringsfattigt innanhav till ett övergött.
Källa: TT