Angelica Arendell från Nybro är kritisk mot att många frisörer tar olika betalt för dam- och herrklippningar. Foto: SVT/TT

Frisörer bryter mot lagen – har olika priser för kvinnor och män

Uppdaterad
Publicerad

När Angelica Arendell från Nybro skulle boka tid hos en frisör upptäckte hon att det fortfarande är många frisörer som har dam- och herrklippningar – och att en damklippning kostar mer.

Angelica Arendell har klippt sin korta frisyr hemma, med hjälp av en trimmer, under tio års tid. Men när hon bestämde sig för att boka en klipptid hos en frisör som hon upptäckte att många salonger fortfarande har olika priser för dam- och herrklippningar. Detta trots att lagen sedan 2005 förbjuder prissättning baserad på kön.

– Ja, jag bara ringde och frågade vad det kostade att klippa sig hos respektive salong och då fick jag till svar att en damklippning kostar en summa och en herrklippning kostar en annan summa, säger Angelica Arendell.

Får ha olika priser för olika längder

Hon ringde runt till en rad olika frisörer i bland annat Nybro där hon bor. Visst fanns det  salonger som hade samma pris oavsett kön, men hon blev förvånad över att flera frisörer delade upp priset beroende på om du var man eller kvinna.

– För mig handlar det om jämställdhet också naturligtvis. Varför ska vi kvinnor betala mer? Det ska inte skilja på priset just på grund av könet.

Enligt diskrimineringslagen så får inte frisörsalonger ha olika pris för kvinnor och män för samma behandling. Däremot är det tillåtet att ha olika pris för olika hårlängd eller att ta betalt för hur lång tid en behandling tar.

– Herrklippningar kör man oftast med en maskin och då går det lite fortare, damklippningar som är korthåriga klipper vi med sax och då tar det längre tid, säger Emma Jensen som arbetar som frisör. Hon menar att det är mer jobb med en damklippning.

Kan anmäla till DO

Det är viktigt att frisörer som marknadsför dam- och herrklippning tydliggör vad som ingår i priset, säger Ted Gemzell, vd för branschorganisationen Sveriges Frisörföretagare.

– Jag tror att man marknadsföra herr och damklippningar av historiska skäl, för så har man alltid gjort. Egentligen är det ju inte korrekt att göra så och vi rekommenderar våra medlemmar att komplettera den marknadföringen med tidsåtgång eller produktåtgång som kan försvara den prisskillnaden som man har mellan herr- och damklippningar, säger han.

Skulle man som kund känna sig missgynnad på grund av kön så kan man anmäla det till diskrimineringsombudsmannen. Några sådana planer har inte Angelica Arendell, men hon är ändå på det klara med hur hon tycker att det borde vara. 

– Det var en salong som jag ringde till som hade ett pris för långt hår och ett för kort hår. Det tycker väl jag är idealet egentligen, för då spelar det ingen roll vilket kön du har utan då beror det på din frisyr hur mycket du ska betala.

Frisörsalonger får inte ha olika pris för kvinnor och män för samma behandling, exempelvis klippning. Lagen kräver inte enhetstaxa hos frisörer men prissättningen får inte utgå från kön. Det finns frisörer som till exempel har varierande pris för olika hårlängder medan andra frisörer tar betalt efter hur lång tid behandlingen tar. Detta är däremot tillåtet enligt lagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer