Foto: Henrik Holmberg/Hasse Holmberg/TT

Frivilliga livräddare ska larmas vid hjärtstopp

Publicerad

Under onsdagen ansluter Region Kalmar län sig till ett system i samarbete med SOS Alarm som ska larma frivilliga livräddare till platser där personer fått ett misstänkt hjärtstopp. Sms-livräddare heter appen som regionen hoppas ska leda till snabbare insatser.

Sms-livräddare är ett system där invånare utbildade i hjärt-lungräddning (HLR) kallas till en plats där ett larm inkommit gällande hjärtstopp via en app på mobilen, det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande.

Hoppas på snabbare insatser

Förhoppningen är att rädda liv. Vid hjärtstopp är tiden den allra viktigaste faktorn och med hjälp av systemet hoppas regionen på snabbare insatser vid hjärtsopp.

– När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut via appen Sms-livräddare till de frivilliga livräddare som befinner sig i närheten. Appen visar vägen till den som drabbats av hjärtstopp och till närmaste hjärtstartare, säger Lollo Olausson, projektledare sms-livräddare i Region Kalmar län.

Två krav på frivilliga livräddare

Det finns två krav på användaren av systemet. Användaren ska vara över 18 år och ha kunskap i HLR och man ansvarar själv för att skaffa dessa kunskaper.

För frivilliga livräddare rekommenderas för närvarande att endast utföra kompressioner när det är svårt att bedöma om den drabbade har covid-19-smitta eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.