Hela bisamhällen samt bikupor måste eldas upp och grävas ner för att yngelrötan inte ska spridas Foto: SVT

Fruktad bisjukdom upptäckt i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Yngelröta har slagit till mot länsbigården i Kalmar. Nu tvingas närmare en halv miljon bin eldas upp så att smittan inte sprids vidare.

Bitillsynsmannen Pierre Danielsson är påtagligt rörd när han konstaterar att 7 av 18 bisamhällen tvingas destrueras till följd av yngelrötan. Det rör sig om närmare en halv miljon bin som snabbt måste utrotas innan den mycket smittsamma sjukdomen sprids vidare.

– Det sliter hjärtat ur kroppen på mig att vi måste behöva göra det här, jag känner en stor sorg, säger Pierre Danielsson som är bitillsynsman i Kalmar län.

Seglivad bakterie

Yngelröta är en form av sporliknande bakterie som de unga larverna får i sig som sporer med födan. Enligt Jordbruksverket är sporerna mycket motståndskraftiga mot uttorkning, värme, kyla och annan påverkan. Därför är en omedelbar åtgärd viktig för att smittan inte ska få någon spridning.

– Det är ett hårt slag mot länsbigården i Kalmar eftersom det är ett viktigt nav för biodlingen på Öland och södra Kalmar län. Det är hit andra biodlare kommer för att hämta larver och ägg för avelsmaterial, säger Pierre Danielsson.

Måste grävas ner

Det är ännu oklart hur smittan spridit sig till länsbigården i Kalmar. Men enligt Jordbruksverket sprids yngelrötan främst av smittade vilda bin som flyger in oanmälda i bikuporna eller genom att biodlaren hanterar bisamhällena ovarsamt.

När smittan upptäckts måste allt material som kommit i kontakt med bina eldas upp och sedan grävas ner en meter under marken.

Väntar på provsvar

En provtagning av alla bigårdar inom tre kilometers avstånd måste genomföras så att smittan inte får spridning.

– Det finns omkring hundra samhällen inom den radien och vi har ännu inte fått svar på de prover jag skickat till Sveriges lantbruksuniversitet. Min förhoppning är att smittan inte fått någon vidare spridning, säger Pierre Danielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.