Uppe i Ventlinge kyrkas kyrktorn sitter en självreglerande anläggning som styr luftfuktighet och temperatur i kyrkan. Foto: Kaisa Andersson/Niclas Wimmerberg

Fuktig luft stort problem för Ölands kyrkor

Publicerad

På Öland är det aldrig många kilometer till havet. Men det innebär problem för öns kyrkor. Efter att ha upptäckt fukt- och mögelproblem i flera kyrkor, så storsatsar man nu på ett fjärrstyrt klimatsystem i alla kyrkor på södra Öland.

I kyrkorgeln växte stora luddiga kransar av mögel kring orgelpiporna, och personalen klagade på stickande lukt och fick allergiska reaktioner. 2007 fick man till slut stänga Ventlinge kyrka på södra Öland.

Orgeln full med mögel

Kyrkan, som har anor från 1100-talet, fick helrenoveras och flera av kyrkans textilier som angripits av fukt fick hängas undan för gott.

Tre år senare gick en annan kyrka, Gårdby kyrka på östra Öland, samma öde till mötes och fick stängas på grund av mögelproblem.

I predikstolen, bakom fastighetsföreståndaren Ulf Ottosson, finns en avfuktare placerad. Foto: Kaisa Andersson

– Vi är på en ö. Här i Ventlinge har vi vatten i tre väderstreck och det gör att det blir en högre fuktnivå här än inåt i landet, säger Ulf Ottosson, fastighetsföreståndare på Södra Ölands pastorat.

Avfuktare i predikstolen

Med erfarenheterna från Ventlinge och Gårdby i färskt i minne bestämde sig södra Ölands pastorat för att bli mer proaktiva i kampen mot fukten. I dag står det en avfuktare i predikstolen och en i vapenhuset i Ventlinge, och uppe i kyrktornet sitter ett skåp där man installerat ett självreglerande klimatsystem.

– Det sitter givare utmonterade här i kyrkan som känner av att vid en särskild fuktnivå, om man passerar den, så ska avfuktarna gå i gång. Det finns också möjlighet att värma upp kyrkan, låsa upp kyrkporten och sätta i gång kyrkklockorna, säger Ulf Ottosson.

Fukten en risk för alla öns kyrkor

Systemet är automatiskt, men kan också övervakas och kontrolleras från en mobiltelefon eller dator.

I höstas tog politikerna i kyrkofullmäktige beslut om att storsatsa på inomhusmiljön i alla öns kyrkor. Fukt och mögel riskerar inte bara personalens hälsa utan kan också förstöra ovärderliga kyrkotextilier och tavlor som hänger i kyrkan.

Investerar 9 miljoner

Hittills har ytterligare nio kyrkor fått samma system som i Ventlinge. I höst, efter kyrkovalet, väntas kyrkofullmäktige besluta att införa systemet i de resterande åtta. Totalt handlar det om en investering på omkring nio miljoner kronor, för vilket man får så kallad kyrkoantikvarisk ersättning för 75 procent av kostnaden.

Den 17 september är det kyrkoval, och klimatsystemet på södra Öland är ett exempel på vad kyrkans politiker beslutar om på lokal nivå. Under nästa vecka kommer du kunna läsa fler reportage och se fler tv-inslag inför kyrkovalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.