Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En natt i våras sköts en 19-årig man ihjäl på skolgården till Funkaboskolan i Kalmar. Händelsen påverkade förstås verksamheten på skolan. Hör rektor Anders Hagman berätta mer om det i klippet. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Funkaboskolan i Kalmar ett halvår efter dödsskjutningen på skolgården

Publicerad

SVT Nyheter har kartlagt alla skjutningar i landet som skett nära skolor de senaste 36 månaderna. En av de skolor som drabbats är Funkaboskolan i Kalmar där en 19-årig man en natt tidigare i år sköts till döds på skolgården.

Det var runt midnatt den 22 maj som polisen fick larm om höga smällar i stadsdelen i Funkabo. På platsen hittades en nittonårig man död med skottskador.

‍– Detta påverkade så klart skolan direkt genom att vi fick stänga delar av skolan och hantera situationen där, säger Anders Hagman rektor på Funkaboskolan.

Barnens tankar viktiga

Ledningen samlade eleverna på skolan direkt på morgonen efter dödsskjutningen för att prata om det som hänt.

– Det är viktigt att möta barnens tankar och ge så mycket svar man kan. Jag känner också att vi fick ett stort stöd med krishateringsfrågan av vår förvaltning, säger Anders Hagman.

Hur kände du själv?

‍– Det är svårt att vara förberedd på en händelse som denna. Det var en otäck händelse. Det kom väldigt nära. Men mest tänker man på samhällsutvecklingen.

Frågar barnen och föräldrar fortfarande om den här händelsen?

‍– Nej, det gör de inte utan det var mer i nära anslutning till skjutningen.

Dödsskjutningen som skedde vid Funkaboskolan hade ingen koppling till själva skolan, annat än att den skedde på skolgården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet