Delar av populära friluftsområdet avverkas – angripet av barkborrar

Uppdaterad
Publicerad

Efter extremsommaren har många träd i ett av Växjöbornas mest populära friluftsområden angripits av granbarkborren. En del av området avverkas nu för att minimera spridningen.

Fyllerydskogen ägs och förvaltas av bland annat Växjö kommun och Växjö Stift. Under veckan har personal från Svenska kyrkan spärrat av fyra mindre områden i skogen och varnat människor från att vistas i dessa områden. 

– Det är det största angreppet jag varit med om under mina 35 år, säger Sten Strömberg, skogvaktare i Växjö Stift.

Växjö

Fyllerydskogen är ett av Växjös mest välbesökta grönområden och består till stora delar av barrskog med tall och gran. År 2005 drabbades barrskogen hårt av stormen Gudrun, som fällde stora delar av Fyllerydsskogen till marken.

Fingervisning för framtiden

Nu har många träd angripits av granbarkborren som en följd av den extremt varma sommaren.

Det är inte stora arealer som drabbats men angreppet bådar inte gott för den vår och sommar som kommer, enligt Sten Strömberg.

– Vi har avverkat två hektar nu, vilket är en ganska liten del av hela området. Men det är väldigt oroande om det blir ytterligare en torr sommar. Det här kan vara en fingervisning på hur illa det kan bli, säger han.

Många träd har avverkats på fyra små områden i skogen. Foto: Växjö stift.

Fyra platser avspärrade

Nu har man avverkat de angripna träden för att undvika att insekten sprider sig till andra träd. Det är fortfarande avspärrat på fyra platser i skogen men snart kan människor vistas i skogen som vanligt igen.

– Det som återstår är att köra ut virket till bilväg för vidare transport så snart tar vi bort avspärrningarna, säger Sten Strömberg.

Sten önskar sig en blöt vår och sommar. För skogens skull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet