Sjukresor, färdtjänst, skolbussar och särskoleresor stannar i fyra kommuner i Kalmar län. Foto: TT

Fyra kommuner i Kalmar län blir av med sjukfordon och skolbussar

Uppdaterad
Publicerad

Från den 9 februari försvinner fordon som kör sjukresor, färdtjänst och särskoleresor inom samt till/från Nybro, Emmaboda, Västerviks och Hultsfreds kommun. En kontroll av fordonen har visat att de inte lever upp till Transportstyrelsens krav.

Det var vid en fordonskontroll som Kalmar länstrafik upptäckte att det saknades taxameterutrustning enligt Transportstyrelsens krav i ett antal fordon hos  trafikföretag som kör för Kalmar länstrafik. De fordon som saknar godkänd utrustning får sedan den 1 februari 2021 inte användas i yrkesmässig trafik.

Plockas omgående ur trafik

Konsekvensen blir att fordon som kör sjukresor, färdtjänst och särskoleresor i Nybro, Emmaboda, Västervik och Hultsfred plockas ur trafik. Även vissa skolskjutsar inom Västerviks och Hultsfreds kommun kan komma att påverkas.

– Ansvaret ligger på respektive trafikföretag, det är tråkigt att dessa brister nu upptäckts i en av våra rutinkontroller. Det är oacceptabelt att man inte följer gällande krav, säger Christer Holmgren, trafikdirektör.

– Vi har under dagen varit kontakt med andra trafikföretag som vi samarbetar med för att hitta fordon som tillfälligt kan täcka upp. Dessvärre växer varken fordon som får användas i yrkestrafik eller förare på träd vilket kommer försvåra våra trafikledares arbete de närmaste dagarna. Vi ber om ursäkt om detta påverkar våra resenärers möjlighet att resa de närmaste dagarna, säger Christer Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.