Bevattningsförbud har hittills införts i fyra kommuner i Kalmar län. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sex kommuner i Kalmar län har infört bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad
Även i år är det låga grundvattennivåer i Kalmar län och under onsdagen införde ytterligare två kommuner, Högsby och Hultsfred, bevattningsförbud.

Hittills har sex kommuner infört bevattningsförbud men fler kan komma att ansluta. 

Borgholm och Västervik införde bevattningsförbud redan i maj, Emmaboda kommun tog beslutet i mitten av juni och sista juni fattade Mönsterås samma beslutet. Och från och med idag den 1 juli gäller bevattningsförbudet också i Högsby och Hultsfred. 

– Om grundvattennivåerna inte blir mycket bättre tror jag det blir fler som inför bevattningsförbud, säger Amie Ringberg, vattenhandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Dåligt väder minskar förbrukningen

Under den närmaste veckan kommer det att komma en del regn, men det behövs mycket nederbörd om det ska kunna påverka vattennivåerna. 

– För att magasinen ska fyllas på ska det komma väldigt mycket regn under väldigt lång tid, men förbrukningen minskar automatiskt när det är dåligt väder, eftersom man inte behöver vattna så mycket, så då kan det bli mindre akut med ett bevattningsförbud. 

Lite vatten i vattendragen

Enligt Amie Ringberg är grundvattennivån generellt i år något bättre än 2016 och 2017, men det finns stor risk för att det utvecklas åt fel håll. När det gäller ytvatten finns det redan nu en brist. 

I hela Kalmar län uppmanas invånarna att inte ta vatten från till exempel åar och sjöar för att vattna trädgårdar och fotbollsplaner. Den senaste tidens värme och brist på regn har gjort att det är väldigt låga flöden i vattendragen.

I Kronobergs län har inga kommuner infört något bevattningsförbud, men flera kommuner som till exempel Lessebo, Ljungby och Älmhult uppmanar invånarna att spara vatten. 

Bevattningsförbud

Visa

Borgholm kommun, från 1 maj till 30 augusti

Västerviks kommun, från  11 maj – tillsvidare

Emmaboda kommun, från 15 juni till 30 september

Mönsterås kommun, från 30 juni – tillsvidare

Högsby kommun från 1 juli – tillsvidare

Hultsfreds kommun från 1 juli – tillsvidare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer