Rättspsykiatriska kliniken i Växjö. Foto: TT

Fyra patienter från rättspsyk rymde på två dagar

Uppdaterad
Publicerad

På bara några dagar har fyra patienter som vårdas på rättspsykiatriska kliniken i Växjö avvikit. Två av dem är slutenvårdspatienter dömda för bland annat stöld och rån.

Det var under onsdagen och torsdagen i veckan som ovanligt många rättspsykpatienter avvek från vården samtidigt.

Två av patienterna vårdas inom öppenvården och är fria att komma och gå som de vill, men har lämnat sina boenden. Ytterligare två vårdas på sluten avdelning men kom aldrig tillbaka från beviljad permission respektive frigång.

– En av dem fick permission för att besöka en kroppsläkare i en annan stad inför en operation och den andra patienten har avvikit från sin frigång som förvaltningsrätten beslutat om, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Under en frigång får patienten röra sig fritt runt i området runt rättspsykiatriska kliniken, utanför staket och stängsel, under en begränsad tid.

Ingen oro för allmänheten

Samtliga fyra patienter är nu efterlysta och en polishandräckning är begärd för de två slutenvårdspatienterna. En av dem är dömd för bland annat rån och den andra för stöld, enligt polisen. Men de bedöms inte vara farliga för allmänheten, enligt David Wirdelöv.

– Nej, vi har inte riktat någon information alls gentemot allmänheten, att de ska behöva känna någon oro. Det är personer som mer eller mindre lågriskklassade, säger han.

Vad drar ni för slutsatser när det är så många som avviker på en och samma gång?

– Det är fyra olika individer som fattar sina egna beslut. Vi ser inga samband, bara att det blev ett sådant sammanträffande att fyra personer nu försvann på två och ett halvt dygn.

Polisen letar inte efter patienterna

Ofta när patienter avviker brukar de till slut komma tillbaka själva till kliniken eller ge sig till känna på en polisstation, säger David Wirdelöv. Inte heller polisen lägger ner några större insatser på att försöka hitta patienterna.

– För vår del brukar vi få kännedom om det ganska sent. Vanligtvis är det under en permission de är på, eller om de kanske tagit en promenad runt sjön. Då har vi inget att börja leta på, säger Samir Cehic, inre befäl på Växjöpolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.