I klippet kan du se gamingkonfirmandernas digitala byggnadsverk. Foto: Minecraft

Gamingkonfirmander i Växjö håller andakt i Minecraft

Publicerad

Noaks ark, Högstorp kyrka och Moses uttåg ur Egypten har alla en sak gemensamt: samtliga har byggts av gamingkonfirmanderna från Växjö i datorspelet Minecraft. Gruppen har nästan enbart setts digitalt och nu förbereder de sig inför själva konfirmationsdagen.

– Gamingkonfirmanderna har inte blivit så påverkade av pandemin, säger pedagogen Zebastian Strömberg.

I Högstorp kyrka i Växjö pastorat har konfirmander kunnat välja spelinriktning sedan tre år tillbaka. Pedagogen Zebastian Strömberg ser ett behov av att kunna ge ungdomar alternativ.

– Alla människor är olika. Vissa gillar att träffas i verkligheten, andra känner sig mer trygga på nätet, säger han.

Moment som de tio budorden, bibelläsning och existentiella livsfrågor ingår precis som vid en klassisk konfirmation. Men den stora skillnaden är alltså att undervisningen sker i Minecraft.

Spelarna bygger världen tillsammans

Minecraft är ett så kallat sandlådespel där användarna bygger upp spelvärlden med hjälp av block.  Det finns inget slut på spelet – utan syfte är att ha kul och bygga upp världar tillsammans med andra gamers.

Gaminggruppen i Högstorp kyrka består av tolv konfirmander som går årskurs åtta. Varje träff börjar med en avstämning om dagens tema och därefter börjar byggandet. 

– Men vi avslutar varje träff med en andakt, ett kortade bön alltså, i Minecraft, säger Zebastian Strömberg.

Svårt att planera en traditionell konfirmation i år

Själva konfirmationsdagen kommer dock hållas på traditionellt vis. Men exakt på vilket sätt är ännu inte bestämt eftersom pandemin sätter käppar i hjulet för planeringen. Klart är iallafall att släkt och vänner kommer kunna beskåda konfirmandernas byggnadsverk digitalt.

Idén till gamingkonfan fick Zebastian Strömberg från andra kyrkor som satsat på profilinriktade konfirmationsgrupper.

– Det fanns andra som körde gamingkonfa, och då testade vi det här. Första året fick vi nio anmälningar, säger Zebastian Strömberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.