Den gamla batterifabriken rivs. Foto: Hultsfreds kommun

Gamla batterifabriken i Hultsfred sanerad – har kostat 18 miljoner

Publicerad

Under 47 års tid tillverkade man blybatterier i batterifabriken centrala Hultsfred. En bieffekt av detta var att marken förorenades. Men efter tre års saneringsarbete är marken nu återställd – till en kostnad av 18 miljoner kronor.

– Jag är jätteglad. Jag har jobbat med det här projektet i elva år, säger kommunchefen Lars-Erik Rönnlund.

Saneringsarbetet har varit ett samarbete mellan staten, de företag som bedrivit verksamhet på tomten och Hultsfreds kommun. Den slutliga notan för Hultsfreds kommun tros landa på 18 miljoner kronor. Men nu äger kommunen marken och Lars-Erik Rönnlund anser att projektet är en mycket bra affär för Hultsfredsborna.

– Om vi skulle röja jungfrulig mark för att skapa ny industrimark så skulle det ha kostat oss ungefär 45 miljoner kronor. Så det är vår alternativkostnad.

Den största vinsten är dock miljövinsten, menar han.

– Om hundra år tror jag att de kommer ihåg oss för att vi fick bort blyet. Det går en jättestor vattentäkt från istiden under oss som beräknas kunna försörja 100 000 människor med vatten. Nu har vi förhindrat att bly lakas ut i det vattnet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer