10 000 tygkassar ska delas ut gratis i Kalmar. Foto: Karin Ahlgren

Elevernas affärsidé: Tygkasse av gamla hotellakan

Publicerad

Tre killar på en gymnasieskola i Kalmar har valt att sätta miljön i fokus under arbetet med sitt UF-företag. Affärsidén går ut på att tygkassar tillverkas av gamla hotellakan.

– Nedskräpning av plast är ett av de största miljöproblemen i dag. Redan år 2030 räknar man med att det är mer plast än fisk i haven om vi fortsätter konsumera på det här sättet, säger Gustav Haglund, vd på Schyssta kassen.

Killarna har drivit sitt UF-företag sedan i höstas och en av utmaningarna är att kombinera arbetet med det andra skolarbetet.

– Vi har en timme i veckan avsatt för det här men det blir att vi jobbar betydligt mer än så, säger Gustav Haglund.

Gustav Haglund, Oliver Davidsson och Jesper Ringfjord driver UF-företaget Schyssta kassen tillsammans. Foto: Hanna Nilsson/SVT

10 000 kassar ska delas ut

Killarna har anlitat ett företag i Stockholm som ordnar fram gamla hotellakan och syr upp kassarna. Finansieringen kommer från olika företag som köpt plats för sin logga på kassen. Under våren ska 10 000 kassar delas ut gratis till hushåll i Kalmar med förhoppningen att få fler att minska sitt användande av plastpåsar.

– Vi vill skapa ett företag som gör mycket bra för miljön och gör skillnad, säger Jesper Ringfjord, marknadsansvarig på Schyssta kassen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.