Gästarbetare fick ingen hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Trots att både fack och myndigheter fått signaler om att gästarbetarna på Ölands djurpark jobbade under tuffa villkor kan Smålandsnytt avslöja att ingen har agerat.

Marcin Wilk trodde att Sverige, ett land med en stark fackföreningstradition, inte skulle tolerera den typ av utnyttjande som han och de andra gästarbetarna på Ölands djurpark utsattes för.

Djurparken har kollektivavtal med både Hotell- och restaurangfacket och med Kommunal och Marcin började med att kontakta Hotell- och restaurangfacket i Växjö. Men där reagerade den ansvariga ombudsmannen inte nämnvärt på hans uppgifter. När SVT pratar med henne i efterhand säger hon att hon inte minns samtalet.

SVT granskar Ölands djurpark

– De gjorde inga anteckningar om mitt samtal utan ignorerade mig från början, berättar Marcin.

Anmälde till flera myndigheter

I stället skickade Marcin en redogörelse för det som han hade utsatts för till Diskrimineringsombudsmannen, polisen och Arbetsmiljöverket. Diskrimineringsombudsmannen startade ett ärende, men la snart ner det igen. Det gick inte att bevisa att det var skillnad mellan hur gästarbetarna och de svenska anställda behandlades menade de.

Men de åkte aldrig till parken för att göra någon kontroll av förhållandena. Och eftersom parken förnekade det som Marcin berättade nöjde de sig med att konstatera att ord stod mot ord. 

Inga vidare utredningar

Den polisanmälan som Marcin gjorde hände det absolut ingenting med. Åklagaren som tog beslutet att lägga ner förundersökningen kan i dag inte förklara varför, men han säger att han antar att han fått uppgifter från Arbetsmiljöverket som gjorde att han inte gick vidare.

På Arbetsmiljöverket lämnar man en kort och kärnfull förklaring till varför man inte agerat:

– Vi gör ingenting eftersom det fanns ett kollektivavtal, säger Arne Ågren, jurist på Arbetsmiljöverket i Växjö till Smålandsnytt.

”Vi kan inte göra någonting”

Den svenska modellen bygger på starka fackförbund som håller koll på att deras arbetsgivare följer kollektivavtalen. Och det ska de göra oavsett om de har medlemmar på parken eller inte. Därför går Marcin tillbaka till facket och vänder sig nu till Kommunal. Glenn Holmberg är ombudsman för Kommunal i Kalmar län.

– Vi kan inte göra nånting för honom eftersom han inte längre är anställd eller är medlem hos oss. Däremot så väcker det ju tankar om hur det går till på parken.

Men de här tankarna följdes aldrig upp. Inte heller Kommunal bestämde sig för att ta reda på om det som Marcin berättade var sant eller om det var fler än han som var drabbade. På så sätt kommer Ölands djurpark undan granskning från både fack och myndigheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ölands djurpark

Mer i ämnet