Här kan människor i alla åldrar få leka Foto: Clary Kroon

Generationspark invigd i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen invigdes den nya lekparken i Stadsparken i Västervik och den har nu blivit en så kallad generationspark. Det innebär att den ska vara en mötesplats som passar många åldrar.

Och intresset för den nya parken gick inte att ta miste på, för under lördagseftermiddagen fylldes parken fylldes av besökare i alla åldrar som ville vara med och inviga den nya lekplatsen.

Under nästan ett år har arbetet pågått i stadsparken för att skapa den nya anläggningen. Den nya parken är nu fylld med olika lekmiljöer, olika redskap, plats för möten, picknick och dessutom ett utegym.

– Vi ville ha en riktigt stor mötesplats för alla åldrar. Här ska finnas något för alla, säger Sofia Hjertqvist som är planarkitekt i Västervik.

Få folk att komma ut och leka

Hon berättar att tanken är att människor ska komma ut mer och leka och inte bara sitta hemma.

– Dessutom bidrar ju den här parken till att få mer folk till stadskärnan, säger hon.

Västerviks kommunalråd Tomas Kronståhl (S) säger att det fanns ett stort tryck från Västerviksbor om att modernisera de lekplatser som fanns sedan tidigare. Och efter att kommunen gjorde en inventering och tog sig en funderare över vilken typ av lekplats som skulle byggas, föll valet på en generationslekplats, med plats för aktiviteter för alla åldrar.

Kommunen satsar på lekplatser

–  Och här ser man ju att det var en bra idé, säger han och tittar på all den aktivitet som pågår på lekplatsen under lördagens invigning.

Västerviks kommun gör en satsning på lekparker. I somras renoverades en lekpark i Ankarsrum, just nu håller man på att renovera en lekpark i Överum och i vinter ska det byggas en helt ny lekpark i Hjorted. Det finns också planer på nya lekparker i både Loftahammar och Gunnebo.

Kostnaden för lekparken i Stadsparken är budgeterad till sex miljoner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.