Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Lager är chef på art- och friluftsenheten på Länsstyrelsen. Här berättar hon om varför man måste vara uppmärksam på den invasiva arten. Foto: SVT/Jonatan Börjesson

Giftig larv som kan döda djur snart i Kalmar län – länsstyrelsen varnar

Uppdaterad
Publicerad

Den blåsvarta björkstekelns larver har inte synts till i Kalmar län – än. Den giftiga och dödliga larven är däremot sedan ett par år tillbaka spridd i Kronoberg och Skåne län, och nu har den rapporterats strax utanför Emmaboda. Länsstyrelsen i Kalmar ber därför allmänheten att ”hålla utkik” och att rapportera fynd.

Larven har ett gift som är besläktat med flugsvampens, och mindre djur kan dö om de får i sig den. I början av sommaren trivs den uppe i träden, och nu under sensommaren rör den sig i kolonier mot marken för att bilda puppor.

– Man ska vara uppmärksam. De är farliga för betesdjur, i Danmark finns rapporter om får som har dött, säger Helena Lager, enhetschef på Länsstyrelsen i Kalmar. 

Den blåsvarta björkstekelns larver är 1,5 – 2 centimeter långa och kännetecknas av en gul kropp med svarta ränder längs med ryggen. Det är inte farligt att röra larven, men den är dödlig om man får i sig den. Giftet skadar främst levern och förloppet är mycket snabbt, med symptom som slöhet och skakningar.

– Ser man en larv, rapportera på artportalen eller mejla oss på länsstyrelsen. Det är viktigt att vi vet var larverna finns, säger Helena Lager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.