Foto: Niclas Wimmerberg

Glädjebeskedet på Öland: Bjärby camping räddas kvar

Publicerad

Bjärby camping får vara kvar. Det beskedet lämnade Länsstyrelsen i Kalmar län under tisdagen. En bild från 1965 vägde tungt i bevisningen enligt Alf Holmgren som är ordförande i Runstens bygdegårdsförening.

– Det är fantastiskt. Jag fick mejlet i går (läs tisdag) och innan jag ens hade läst det skickade folk glädjande sms om att vi får vara kvar. Det är jätteroligt, jag ska ta en glädjeskutt och fira med champagne, säger Alf Holmgren som är ordförande i Runstens bygdegårdsförening som driver campingen.

Som SVT Nyheter Småland tidigare berättat har Länsstyrelsen i Kalmar krävt bevis för att campingverksamheten pågått före 1975, innan strandskyddslagen trädde i kraft.

– Det är många som hört av sig och bläddrat i gamla fotoalbum där de skrivit kommentarer som ”äntligen semester i Bjärby”. Och där fanns en bild från 1965 med ett tält, husvagn och på bilen fanns en registreringsskylt enligt hur de såg ut på den tiden, så det fanns bildbevis, säger Alf Holmgren.

Nu rullar allt på enligt plan.

– De 23 platserna för säsongscampare är belagda hela säsongen och sen finns plats för de som gör dagsturer och vill övernatta, avslutar Alf Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.