”Jag trodde jag skulle få tillbaka jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

In i det sista hoppades glasarbetarna att de skulle få tillbaka sina jobb i Orrefors.

Klafreström Kristall pekas nu ut som ett av de företag som var intresserade av att fortsätta driva glasproduktion i Orrefors. Men de vill inte kommentera affären som stoppades i sista stund. Vi har träffat en av dem som kastats mellan hopp och förtvivlan de senaste veckorna.

Zerny Trulsson hade jobbat på Orrefors i 36 år när hon gick hem den 12 juli i år. Då var beskedet officiellt från företaget att det var helt slutproducerat i Orrefors. Men vannan fortsatte att brinna och så sent som i måndags ringde en av de före detta kollegorna till Zerny för att säga att det var i stort sett klart med nya köpare.

– Det verkade väldigt ljust.

Så du trodde att du skulle få ett jobb tillbaka?
– Ja det trodde jag faktiskt men det är kanske inte slut med det än för det kan ju komma andra aktörer och vilja ha vår hjälp, säger Zerny Trulsson.

Enligt uppgifter i bland annat tidningen Barometern var det en grupp företagare, där bland annat Klafreström Kristall ingick, som visat intresse för att fortsätta att driva vannan. Men när Smålandsnytt ringde upp företagets vd ville han inte kommentera affären överhuvudtaget.

”Syns snart igen”

Men att det var väldigt nära att bli affär det är det många som vittnar om. Zerny hölls hela tiden informerad av de arbetskamrater som gick kvar de sista fyra veckorna för att hålla vannan igång.

– Vi hade sagt till varandra att vi syns nog snart igen och då hade vi ju hoppet uppe. Men de ringer ju om alla saker som händer, och då var det ju negativa saker som hände naturligtvis.

Möte om framtiden

Nu står hoppet i stället till ett möte som Nybro kommun och Orrefors Kosta Boda har planerat i nästa vecka och som enligt kommunalrådet Markus Lund handlar om annan verksamhet som skulle kunna starta upp i glasbrukets lokaler. Och trots alla turer så är Zerny inte bitter på företaget.

– Det kanske är skönt för dem också att få ett avslut, att bestämma sig. För det har varit långdraget och tagit mycket energi för både dem och oss säkert, säger hon,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Glasbruket i Orrefors

Mer i ämnet