Glasrikets kulturmiljö ska tas tillvara

Publicerad

Kulturmiljöerna i glasriket ska vårdas för framtiden och tillgängligheten stärkas. Satsningen är en del av regeringens uppdrag att utveckla glasriket.

Veronica Trygg, antikvarie vid länsstyrelsen i Kronoberg har jobbat med förslaget.

– Vi satsar på tillgänglighetsarbeten och informerar om kulturmiljövärdena i glasriket och vi satsar på att vårda kulturhistoriskt värdefull bebyggelse.

Räcker långt

I år finns det avsatt 300 000 kronor att söka vardera för Kalmar och Kronobergs län och för nästa år är summan 375 000 kronor. En rätt liten summa när det gäller så stora kulturmiljövärden men Veronica Trygg tror att det kommer att räcka långt.

– De sökande lägger en egen del också. Alla kan gå in och söka pengarna, både allmänheten och kommunerna.

Glömmer kulturen

Några som har utnyttjat pengarna är länsmuseerna i Kronoberg och Kalmar där det i Kalmar har utarbetats en åtgärdsstrategi för kulturvärdena i glasriket.

Susann Johannisson vid länsmuseet i Kalmar säger att vi besöker glasutställningarna i glasriket men glömmer kulturen runt knuten.

– Alla orter var ju förr i tiden uppbyggda runt bruket. Det finns fortfarande många och intressanta byggnader och maskiner och för att inte tala om människor och platser att titta på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.