Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Goda krafter för ensamkommande i Ljungby: ”Ser kaos i december” Foto: SVT

Goda krafter för ensamkommande i Ljungby: ”Ser kaos i december”

Publicerad

Lokala initiativ runt om i landet hjälper unga som omfattas av gymnasielagen att hitta fast jobb för att få stanna i Sverige. Goda krafter i Ljungby efterlyser tio fasta jobb i lokalpressen – men utan vidare resultat.

– Ett litet företag har hört av sig och erbjuder en tjugo procent anställning. Men det kan vi inte ta eftersom det lever inte upp till kraven på fast anställning eller avtal om minst två års anställning, säger Mona Kristoffersson, ordförande för föreningen Goda krafter i Ljungby.

I Ljungby kommun omfattas tio unga av gymnasielagen. Samtliga har tagit studenten och tiden rinner iväg för dem. I december måste de ha fixat ett jobb som de kan försörja sig på, utan några statliga subventioner. Annars måste man lämna Sverige.

Föreningen Goda krafter i Ljungby ringer runt till företagen och planerar sätta in flera annonser i lokalpressen.

– Företag behöver veta att det inte handlar om vilka ungdomar som helst. De lever under press och hot om utvisning ifall de inte lever upp till kraven, säger Mona Kristoffersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mansour Habibi är nyutbildad NC-operatör och en av flera hundra ensamkommande som tagit studenten tack vare gymnasielagen. Inom tre månader måste han ordna en fast anställning, eller avtal om minst två års anställning, för att få stanna i Sverige. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer