Foto: SVT

Goda krafter för ensamkommande i Ljungby: ”Ser kaos i december”

Publicerad

Lokala initiativ runt om i landet hjälper unga som omfattas av gymnasielagen att hitta fast jobb för att få stanna i Sverige. Goda krafter i Ljungby efterlyser tio fasta jobb i lokalpressen – men utan vidare resultat.

– Ett litet företag har hört av sig och erbjuder en tjugo procent anställning. Men det kan vi inte ta eftersom det lever inte upp till kraven på fast anställning eller avtal om minst två års anställning, säger Mona Kristoffersson, ordförande för föreningen Goda krafter i Ljungby.

I Ljungby kommun omfattas tio unga av gymnasielagen. Samtliga har tagit studenten och tiden rinner iväg för dem. I december måste de ha fixat ett jobb som de kan försörja sig på, utan några statliga subventioner. Annars måste man lämna Sverige.

Föreningen Goda krafter i Ljungby ringer runt till företagen och planerar sätta in flera annonser i lokalpressen.

– Företag behöver veta att det inte handlar om vilka ungdomar som helst. De lever under press och hot om utvisning ifall de inte lever upp till kraven, säger Mona Kristoffersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.