Mitt på golfbanan i Nybro, samsas världens största population av Ölandsvildbin med ett 40-tal andra biarter Foto: Agneta Gustavsson/Niklas Johansson

Golfbanan – rena paradiset för vildbin

Publicerad

Nybro Golfklubb har visat sig vara rena paradiset för rödlistade vilda bin. Nu ska golfbanan bli ännu trivsammare.

Det handlar om snälla små vildbin som inte sticks (om man inte klämmer på dem). De gräver sina bon i sandig mark på soliga ställen – som på golfbanan i Nybro. De vill helst hålla sig för sig själva, men med sina kompisar inom räckhåll.

Hos vissa arter kan flera honor, framför allt systrar, samsas om ett bo som de gräver ut tillsammans. Men när de får larver slutar samarbetet. Då bygger systrarna varsina barnkammare, och varje larv får sitt eget rum.

– Här på Nybro Golfklubb finns ett 40-tal olika sorters vildbin. Flera av dem är rödlistade, berättar banchef Patrik Tagesson.

Banchef Patrik Tagesson. Foto: Agneta Gustavsson

Banchef blev bikännare

För tre år sedan visste han ingenting alls om vildbin. Men så dök det upp ett märkligt sällskap på golfbanan:

– Det var ett gäng med biodlarutstyrsel och håvar, som gick och samlade in bin bland gräs och blommor. Det visade sig att en av dem, Niklas Johansson på länsstyrelsen i Jönköping, hade fått för sig att det borde finnas sällsynta vildbin på golfbanan. Förutsättningarna var sådana: Mycket sand, sol och rätt växtlighet.

Det visade sig att teorin höll. Nybro golfbana visade sig vara ett eldorado för vildbin. Och fler ska de bli.

– Nu är vi mitt i ett femårigt projekt som handlar om att skapa förutsättningar för ännu fler. Vi bygger sandsluttningar i söderläge, vi tar bort gräs från områden där bina vill bygga bo. Och vi har redan märkt att antalet sandbin har ökat.

Världsbäst på Ölandsbin

Men funkar vildbin och golfare tillsammans?

– Ja, det går utmärkt. Bina är ju inte farliga. Och om man skulle råka slå en boll ner i ett tillhåll för sandbina, så reparerar de själva sina bohål inom ett dygn, säger Patrik Tagesson.

Vad är det häftigaste med det här?

– Ja, det var när man hittade ett otroligt sällsynt bi, Ölandsgökbiet. Det hade hittills bara återfunnits på Öland och lite grann i Skåne. Nu visar det sig att den största populationen finns just här, på golfbanan i Nybro. Det är vi stolta över.

Ölandsgökbiet har fått sitt namn för att det beter sig precis som fågeln gök, som lägger sina ägg i andra fåglars bon och smiter från själva barnuppfostran. Så beter sig gökbiet också. Bina lägger sina ägg i sandbinas bon och larverna får snylta på värdlarvernas förråd av pollen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer