Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Göran Persson, ordförande i Emmaboda Golfklubb berätta mer om projektet i klippet. Foto: Jan-Eric Lundberg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Golfklubb vattnar banan med avloppsvatten – prisas för miljöprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Emmaboda Golfklubb har fått Emmaboda kommuns miljöpris för sitt projekt för att vattna golfbanan med avloppsvatten.

Projektet, som är ett samarbete mellan klubben, kommunen, länsstyrelsen och lokala företag, innebär att det renade avloppsvattnet från avloppsreningsverket i Vissefjärda används till bevattning av golfbanan. Vattnet passerar ett UV-filter som tar bort bakterier, för att sedan gå vidare till flera dammar innan det används för att vattna banorna.

Mindre utsläpp i vattendrag

Samarbetsprojektet, som har kostat 1,2 miljoner, beräknas ge både ekonomiska fördelar för klubben – och miljövinster.

Vattnet blir en resurs för golfbanan, samtidigt som man därigenom avlastar Lyckebyån och Östersjön, i första hand genom att minska utsläpp av näringsämnena kväve och fosfor som kan orsaka övergödning.

– Det gör att vi behöver inte köpa lika mycket gödning till banorna och vi har alltid tillgång till vatten, säger Göran Persson, ordförande i Emmaboda GK.

Rönt nationellt intresse

Svenska golfförbundet har varit intresserade av pilotprojektet.

– Vi är också ”fadder” åt en golfklubb i Stockholm för ett liknande projekt.

Bygg- och miljönämndens pris delas ut för ”förtjänstfullt naturvårdsarbete”, och förutom äran innebär priset att golfklubben får 10000 kronor för att använda för att göra fler miljöförbättringar på golfbanan.

– Det är helt suveränt! Det finns många hål att stoppa pengarna i. Vi har inte bestämt än hur vi går vidare, säger Göran Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer