Under Speedway Grand Prix som drar igång på lördagen, invaderar tusentals speedwayentusiaster Dackarnas hemvist Målilla. Foto: SVT

Grand Prix i Speedway lockar tusentals till Målilla

Publicerad

Målilla är tillsammans med Warszawa och Cardiff en av de orterna där de tävlande gör upp om titeln som världsmästare. Förare och fans från hela världen flockas till Speedway Grand Prix som under lördagen rivs av i Dackarnas hemvist Målilla. Under helgen ökar därför den småländska ortens befolkning från 1500 till 8500.

Tävlingen är en av de cirka tio tävlingarna som leder upp till att världsmästaren i Speedway kröns. Däremot hoppas arrangörerna på ett bra väder under lördagen, då regn riskerar att ställa till det med underlaget och för motorcyklarna.

– Med tanke på att väderprognoserna ser lite sådär ut så väntar vi oss en 6-8000 besökare och det är lite vanskligt att folk köper biljetter, säger Carl-Anton Johansson.

Däremot märks det att speedway är väldigt betydelsefullt för Målilla och det ger hotellverksamheten i närheten mycket att göra. Carl-Anton Johansson berättar att det dessutom sätter Hultsfreds kommun på kartan.

– Vi har en camping i direkt anslutning till banan. Riktigt speedwayintresserat folk kommer hit och bor på campingen och det kom faktiskt hit redan en del i onsdags men sen är det hotell med omnejd, vilket täcker upp till Vimmerby, Vetlanda och Oskarshamn och våra närliggande orter som Hultsfred, Virserum och Målilla förstås.

I speedwaykretsar är Målilla vida känt över hela världen, inte bara för att tävlingen anordnas utan mest för att det är där laget Dackarna har sin hemvist.

– Målilla är en liten ort, alla lever för speedway. Det har funnits här sedan 30-40-talet ungefär. De som jobbar här nu är härifrån med omnejd. De älskar speedway och då blir det här grädde på moset, säger Carl-Anton Johansson.

Från Dackarna kör tre av 16 förare i tävlingen under lördagen: Jacob Thorsell, Maciej Janowskij och Patryk Dudek.

Grand Prix i speedway

FIM Speedway Grand Prix är sedan 1995 VM-serien i speedway. Tävlingen körs i cirka 10 deltävlingar över hela Europa. Den förare som samlat flest poäng i slutändan är den som blir världsmästare.

16 förare totalt tävlar om titeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.