Konsumentverket lägger ner sin granskning av influeraren Pontus Rasmusson från småländska Ingelstad. Detta efter att han tagit bort de inlägg som anmälts och som ansågs vara riktade mot barn. Foto: Foto: Skärmdump från Pontus Rasmussons Youtubekanal

Granskning av Växjöinfluensern Pontus Rasmusson läggs ner

Publicerad

Konsumentverket lägger ner sin granskning av influeraren Pontus Rasmusson från småländska Ingelstad, skriver Aftonbladet. Detta efter att han tagit bort de inlägg som anmälts och som ansågs vara riktade mot barn.

Pontus Rasmusson, influenser från Växjö kommun, anmäldes för aggressiv och otillåten marknadsföring riktad mot barn. Han har utretts av Konsumentverket, som nu har lagt ner utredningen, skriver Aftonbladet. Anledningen är, enligt tidningen, att han plockat bort de inlägg som anmälts. Dessutom har han bett om ursäkt till Konsumentverket.

Enligt tidningen ska influencern bett om ursäkt för att Konsumentverket ansett att han brutit mot marknadsföringslagen. ”Som Influencer är det svårt att tänka på allt och man lär sig dagligen och utvecklas”, skriver Rasmusson i ett mejl.

Fick massiv kritik

Pontus Rasmusson utnämndes 2021 till att ha den femte mäktigaste Youtube-kanalen i landet. Men ett år senare möttes han av massiv kritik för att producera innehåll med sexuella anspelningar för en till stor del minderårig målgrupp, efter en granskning av Svenska Dagbladet.

Han anklagades även för att ha riktat direkta köpuppmaningar till barn utan att vara tydlig med priser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnidolen Pontus Rasmusson väckte starka känslor efter Svenska Dagbladets granskning. Den visade ett innehåll som bland annat ansågs sexualisera minderåriga. Se vem Pontus Rasmusson är i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.