• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Kristina Alsér

Gränslös kärlek till ostkaka

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Glen Long gillar ostkaka, så till den milda grad att han ville ha texten OSTKAKA på sin registreringskylt.

Det var under ett besök i Sverige som Glen Long från Kalifornien blev bjuden på ostkaka.

Han gillade det han åt och väl hemma i USA igen bestämde han sig för att skaffa sig en registreringsskylt med texten OSTKAKA.

På kuppen blev Glen Long hedersmedlem i föreningen Ostkakans vänner, som har sin bas i Småland och som vill värna ostkakans traditioner och sprida maträtten utanför Sveriges gränser.

– Det är ju jätteroligt att han gillar ostkaka och jättefin reklam för oss, säger Kristina Alsér, landshövding i Kronoberg och styrelseledamot i Ostkakans vänner.

Skickade ostkake-skylten till Småland

En bättre hedersmedlem kunde nog inte föreningen ha fått, även om Longs reg skylt säkert krävde en del förklaring, där hemma i Kalifornien.

Nu har Glen Long bestämt sig för att flytta från Kalifornien till Santa Fe i New Mexico. Då behöver han en ny skylt och istället för att slänga den gamla fick han en idé.

Han bestämde sig för att skänka skylten till Ostkakans vänner och för ett tag sedan damp den ner med posten i Småland. Nu ligger den hemma hos föreningens kassör Johan Sjöberg.

– Vi visste inte att han fortfarande var så aktiv att han till och med skickade skylten till oss, säger Kristina Alsér.

SVT: Har ni hört något om hur hans nya registreringsskylt i New Mexico kommer att se ut?

– Nej, vi sa nyligen till varandra i föreningen att vi måste försöka ta reda på det, säger Kristina Alsér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer