Lagkapten Alice Sjöstrand ser positivt på att varje spelare får mensskydd gratis. Foto: Ljungby IK

Gratis mensskydd ska ta klubben till toppen – ”Vill bryta tabun”

Uppdaterad
Publicerad

Varje spelare får själv bestämma märke och storlek när innebandylaget Ljungby IK beslutat sig för att dela ut gratis mensskydd till laget.

– I vår medicinväska finns tejp och huvudvärkstabletter, men inga tamponger eller bindor, säger Alice Sjöstrand, lagkapten i Ljungby IK.

Den unga klubben, Ljungby IK, går som tåget. Klubben bildades för knappt två år sedan och laget ligger nu på en andra plats i Sveriges näst högsta division.

– Vi satsar på att ta oss till SSL inom fyra år. Då vill vi ge de bästa förutsättningarna för våra spelare. Varför ska det finnas toalettpapper och sanitetshållare på arbetsplatser men inte mensskydd, säger Benny Aronsson, ordförande Ljungby IK.

Frågan togs upp på en träning

Alice Sjöstrand är lagkapten och berättar om bakgrunden till idén om gratis mensskydd.

– Frågan kom upp på en träning. I vår medicinväska finns tejp och huvudvärkstabletter, men inga tamponger eller bindor, säger hon.

Har ni inte mensskydd privat?

– Jo det har vi ju. Men det är också så att det varit mycket hysch-hysch mellan spelarna kring mens. Man ska inte behöva smyga runt och skämmas för att man har mens.

Ljungby IK tog sig till Sveriges nästhögsta division förra säsongen. Foto: Ljungby IK

Individanpassad beställning

Första leveransen mensskydd beställdes till spelarna häromdagen. Om några veckor får spelarna tamponger och bindor för resten av säsongen till och med augusti. Då görs nästa beställning för kontrakterade spelare.

– Mens är naturligt och då tycker vi det är naturligt att det ska finnas på det här sättet. Nu kan spelare vara öppna med att man har ont i magen eller är arg. Då får vi bättre individanpassad träning.

Hoppas att fler tar efter

Nu hoppas klubben att fler tar efter och bryter tabun kring mens på klubbar, kommuner, landsting och i näringslivet.

– På industrier och i fabriker erbjuds man arbetskläder och skor. Varför ska vi inte erbjudas mensskydd, säger Alice Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.