Region Kronoberg erbjuder i år gratis vaccination mot influensa till all personal som träffar patienter regelbundet. Foto: TT

Gratis vaccination för personal med patientkontakt

Publicerad

Region Kronoberg erbjuder i år gratis vaccination mot influensa till all personal som träffar patienter regelbundet. Satsningen på att erbjuda gratis vaccinationer till de som fyllt 65 fortsätter.

– Syftet är så klart att minska risken för att patienter smittas i vården, men också för att minska spridningen av influensa som helhet inom vården, säger Christian Romin Blomkvist, smittskyddsläkare i Region Kronoberg, om den utökade satsningen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att de som vårdar patienter med kraftigt nedsatt immunförsvar erbjuds vaccination.

Regionens erbjudande går längre än så och omfattar all vårdpersonal och personal som träffar patienter regelbundet, till exempel transportörer, servicevärdar och lokalvårdare.

Fortsatt satsning på äldre

Satsningen på att erbjuda gratis vaccination mot säsongsinfluensan till alla invånare som fyllt 65 år, samt övriga riskgrupper, fortsätter.

– Vi vet att vaccinationen räddar liv. Även om man känner sig frisk och stark är risken större för äldre personer att bli allvarligt sjuk om man smittas med influensa, säger Christian Romin Blomkvist.

Vaccinationen inleds den 6 november, vilket är senare än tidigare år, då man börjat i oktober. Att flytta fram vaccinationstillfället hoppas regionen ska göra att vaccinet sitter i längre fram på våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer