Foto: TT

Misstänkt grov överfallsvåldtäkt upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Kalmar tingsrätt där två yngre män står åtalade för grov våldtäkt mot en kvinna vid en avlägsen cykelväg på Norrliden i Kalmar. Samtidigt som männen misstänks ha turats om att förgripa sig på kvinnan ska de ha fotograferat våldtäkten.

Det var under en septembernatt ifjol som kvinnan, som är i 40-årsåldern, var på väg hem efter en fest när tre män dök upp på cykelvägen intill Trollbackevägen i Kalmar.

Männen ska ha kastat ner kvinnan på marken, hållit fast henne och våldtagit henne upprepade gånger. Enligt åtalet befann sig kvinnan, som har diabetes, i en särskilt utsatt situation eftersom hon hade insulinpåslag och var berusad.

”Hänsynslöst och rått”

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom männen förde kvinnan till en avskild plats utomhus där hon inte kunde påkalla hjälp, och våldtog henne upprepade gånger. Vidare har de visat särskild hänsynslöshet och råhet eftersom de i samband med våldtäkten fotograferat kvinnan.

Förnekar brott

De två åtalade männen kunde gripas och anhållas efter våldtäkten och har suttit häktade sedan februari. Båda nekar till brott. Den tredje personen är fortfarande okänd för polisen och på fri fot.

Åklagaren kommer att yrka på att rättegången hålls bakom stänga dörrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.