Åke Åkesson får Läkarförbundets hederspris för sitt arbete med Borgholmsmodellen. Foto: Liisa Eelsoo

Grundade Borgholmsmodellen – Åke Åkesson får Läkarförbundets hederspris

Publicerad

2014 kom Åke Åkesson som distriktsläkare till hälsocentralen i Borgholm. Då var det i princip omöjligt att värva läkare till ön. Idag är ”Borgholmsmodellen” en förebild för resten av landet, och nu prisas Åke Åkesson med Läkarförbundets hederspris.

– Jag är väldigt glad eftersom detta är det finaste erkännande man kan få som läkare och chef i Sverige, säger Åke Åkesson till SVT.

SVT har vid flera tillfällen berättat om arbetet med Borgholmsmodellen. I grunden går den ut på att man satt ett maxtak för antalet patienter som varje läkare ska ha ansvaret för. Detta skapar en mer human arbetsmiljö och ska locka fler läkare att vilja jobba.

– Januari 2016 startade det epokgörande arbetet för sköra äldre som kom att kallas Hemsjukhuset och som är det av våra arbetssätt som spritts mest över landet. Begreppet ”Borgholmsmodellen” myntades i en artikel i Läkartidningen i januari 2018, säger Åke Åkesson.

Oberoende av hyrläkare

Modellen har varit framgångsrik. När SVT träffade Åke Åkesson 2019 hade man gjort sig helt oberoende av hyrläkare, och nu prisas alltså Åke Åkesson av Läkarförbundet.

I motiveringen står:

”Med sitt ledarskap har Åke visat vad en välbemannad hälsocentral med god arbetsmiljö kan åstadkomma. Genom att lyssna på personalen parallellt med att tillgodose patienternas behov har han tagit fram en modell som blivit känd i hela sjukvårds-Sverige.

Med stor kreativitet och initiativförmåga samt en stark vilja att förbättra förutsättningarna för läkarna i primärvården har Åke bevisat att visionen om god och nära vård är möjlig att uppnå”.

Hederspriset delas ut i samband med Läkarförbundets fullmäktige 2022. Prissumman är 25 000 kronor.

Borgholmsmodellen

Målet med Borgholmsmodellen är att primärvården ska ha huvudansvaret för sina patienter och vara länken mellan hemvården och sjukhusvården.

I Borgholm har man för att göra detta möjligt minskat antalet patienter per läkare med målet att varje specialistläkare ska ha ansvaret för max 1 000 listade patienter.

Hälsocentralen i Borgholm driver även det som de kallar för ”hemsjukhuset” vilket innebär en möjlighet för svårt sjuka personer att få läkarvård i hemmet. Hemsjukhuset är ett samarbete mellan hälsocentralen, hemtjänsten och ambulanspersonalen.

I Borgholm har Hälsocentralen även pensionerade läkare som arbetar en dag i veckan som Senior advisors. De har inga egna patienter utan finns tillhands som ett medicinskt stöd för övrig vårdpersonal.

Varje tisdagsmorgon samlas samtliga läkare på Hälsocentralen för en genomgång av alla icke-akuta remisser som skrivits under den senaste veckan. Tillsammans går man igenom dem och utvärderar dessa innan de skickas vidare, det har inneburit att man kunnat minska antalet remisser med 30 procent.

Enligt de beräkningar som gjorts innebär Borgholmsmodellen en ökad kostnad på 15 procent för primärvården, men i gengäld hoppas man att den i ett längre perspektiv ska innebära en ännu större minskning av de totala vårdkostnaderna och en större trygghet för patienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.