Lars Nilssons vatten räcker till kaffe och matlagning. Foto: Lars Nilsson/SVT.

Grundvattnet historiskt lågt – samma nivåer som sommaren 2015

Uppdaterad
Publicerad

SGU:s mätstation i Emmaboda visar att grundvattennivåerna i området är historiskt låga. Nivåerna har inte återhämtat sig efter extremsommaren – och nu fruktar hushåll med grävda brunnar vårens intåg.

Lars Nilsson bor i Läckeby, Kalmar kommun och mäter vattnet i sin grävda brunn flera gånger i veckan. Brunnen sinade i juli förra året och den började sakta fyllas på först i december.

– Det är en och en halv meter just nu men det har varit mycket lägre för bara några veckor sedan, säger han.

Grundvattenmagasinen i området har börjat fyllas på men mycket långsamt. Enligt mätningar från SGU:s (Sveriges geologiska undersökning) mätstation i Emmaboda har grundvattennivån i januari aldrig legat så lågt i Emmaboda sedan man började mäta 1962 – och just nu är nivåerna lika låga som sommaren 2015.

– Normalt sett får vi en påfyllning av grundvattnet under den kalla årstiden, från september till april. Nu har det gått halvtid och hittills ser det inte bra ut. Det är framförallt hushåll med grävda brunnar som drabbas, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid SGU.

Kartan visar grundvattennivåerna i de stora och små magasinen i januari 2019, enligt SGU.

Historiskt lågt

Det måste regna eller falla betydande mängder snö under de kommande veckorna för att säkra en någorlunda bra nivå innan våren börjar, enligt SGU.

– Underlaget i Emmaboda kan användas för att få en uppfattning om hur det ser ut i området, det är likartade väderförhållanden och relativt korta avstånd. Det är historiskt låga grundvattennivåer i stora delar av Östra Götaland och Svealand och nu måste det komma stora mängder nederbörd innan lövsprickningen börjar, säger Bo Thunholm.

Duschar på jobbet

Under tiden hushåller Lars Nilsson med sitt vatten så gott det går och han hoppas hinna borra en egen brunn innan sommaren.

– Jag duschar på jobbet och tvättar fulla maskiner här hemma. Vi har också hästar som vi tar hand om och just nu hämtar vi vatten till dem i grannhuset. Man tar alltid vatten för givet, att det bara är att öppna kranen så finns det hur mycket som helst, men så är det inte nu, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet