På bilden syns familjens dotter Elouise (till vänster) tillsammans med guldfiskarna som de tagit hand om i sommar. Foto: Marie-Louise Engman / Joakim Engman

Här kommer guldfiskarna tillbaka till Alvaret

Uppdaterad
Publicerad

De guldfiskar som plockades upp från Alvaret på östra Öland har nu kunnat återvända till sin damm.

Sedan många år finns guldfiskar i dammarna på Alvaret. Sommarens torra och varma väder gjorde dock att fiskarna riskerade att dö ut. I slutet av juli bestämde sig därför 15-åriga Evelin Engman för att försöka rädda beståndet av guldfiskar. Hon tog då med dem hem till gården och placerade dem i en balja på tomten i väntan på blötare väder.

Under söndagen kunde guldfiskarna släppas tillbaka igen då dammen blivit tillräckligt stor och vattnet tillräckligt klart.

– Utsättningen gick som planerat. Hela familjen var med. Nu är det rejält med vatten i dammen igen. Men jag får åka dit och titta till dem någon gång ändå, säger Mikael Engman, pappa till Evelin.

Under sommaren har barnen i familjen tagit hand om fiskarna och det kommer bli tomt nu när de är tillbaka i dammen.

– Det var lite vemodigt att släppa tillbaka dem, nu pratar barnen om att de vill ha ett akvarium istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.