Guldnubben diplomet samt representanter från Kyrkeby bränneri. Foto: Privat/Gabriella Axelsson

Guldnubben går till Kyrkeby Bränneri

Uppdaterad
Publicerad

Vissefjärda har erfarenhet av potatisbrännvin sedan 1700-talet, nu har de belönats.

Spritakademien består av fjorton olika personer. Deras syfte är bland annat att ”belöna den som gör spritkulturen gott”. Sedan 2013 har det presenterats en vinnare per år av ”Guldnubben”. I år gick det till ett företag och museum i Vissefjärda i Emmaboda Kommun.

Motiveringen lydde:
”Gustaf III uppskattade Kyrkeby till den grad att han 1771 tillät destilleriet bränna sprit också under förbudstiden. Spritakademien uppskattar Kyrkeby till den grad att destilleriet tilldelas 2018 års ”Guldnubben”

Anor sedan 1700-talet

Bränneriet har alltså anor sedan slutet på 1700-talet, men legat i träda från 1970-talet. Men 2000 gick några grabbar tillsammans för att renovera och lära sig göra potatisbrännvin. Tilldelningen av Guldnubben är en sporre att fortsätta.

– Guldnubben är en fantastiskt fin utmärkelse och en riktig klapp på axeln för oss som jobbar med Kyrkeby, säger kryddmästaren Jens Johannisson. Vi är en liten grupp som arbetar ideellt med att hålla det gamla bränneriet levande och att steg för steg utveckla besöksmålet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer