Gulistan Ucar på IFK Kalmar får årets Guldhanden för sin spontanfotboll för invandrartjejer i Norrliden. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Gulistan från Kalmar vinnare av Guldhanden

Uppdaterad
Publicerad

Gulistan Ucar på IFK Kalmar vinner eldsjälspriset Guldhanden för sitt arbete med spontanfotboll för tjejer med invandrarbakgrund i Norrliden.

– Jag är så hedrad och glad, jag har inga ord, säger hon under Sverige Uniteds digitala prisgala.

Enligt vinnarmotiveringen brinner Gulistan Ucar för att ”stärka tjejer och ge dem större plats inom såväl fotbollen som i samhället i stort” och hon prisas för sin ”unika förmåga att knyta kontakter och skapa förtroende bland såväl föräldrar som tjejer med utländsk bakgrund”.

– Jag känner för de här tjejerna och har själv gått igenom svårigheterna man möter när man kommer in i en förening som inte är van vid utlandsfödda. Man hoppas att man kan hjälpa andra ungdomar att slippa det, säger hon under prisgalan.

Hoppas fler vågar

Hon säger att hon också hoppas att fler föreningar runt om i landet, likt IFK Kalmar, vågar satsa på liknande projekt.

Övriga vinnare under galan var Ilir Alaj, Karlshamn united som vinner Bronshanden, och Saber Azizi, Ariana FC i Malmö som vinner Silverhanden.

Se Gulistan Ucar berätta mer om sitt arbete och hur det känns att nomineras till Guldhanden i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.